Burn out

Over burn out of overspanning

Uit diverse onderzoeken blijkt dat een burn-out/overspannenheid op steeds jongere leeftijd voorkomt. Het is één van de snelst groeiende oorzaken van ziekteverzuim op de werkvloer, maar ook op scholen. Het is heel ingrijpend om te maken te krijgen met een burn-out/overspannenheid. Vooral de onduidelijkheid over het herstel zorgt voor extra spanningen. Hoelang gaat het (nog) duren? Wat is de kans op een terugval?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Echter is het soms lastig in te schatten of er sprake is van overbelasting. Doordat bij stress adrenaline in het lichaam wordt aangemaakt heb je juist extra energie. Vaak zijn er wel meerdere lichamelijke klachten, vaker ziek, last van je spieren, dan weer hoofdpijn en dan weer last van je buik. Dit zijn allemaal tekenen van het lichaam dat je het rustiger aan moet doen. Luister ernaar, hiermee voorkom je volledige uitval. Maak het bespreekbaar in je omgeving en zoek op tijd de juiste hulp, wij kunnen hierin ondersteuning bieden.

Bij uitval is er vaak het gevoel van falen of van desillusie, zo van het overkomt anderen en zeker niet mij! Het erkennen van een burn-out is de eerste stap, daarna gaan we vooruitkijken. We gaan niet aan de slag doormiddel van methodieken, maar door te kijken naar wat wel of niet werkt. We stimuleren wat wel werkt en leggen de focus op de toekomst. Een focus op de toekomst is de tweede stap in het proces tot herstel. Onze begeleiding richt zich daarop, ze ondersteunen in het verwerken van ervaringen en gaan niet ‘graven’ in het verleden.

Tijdens de begeleiding wordt gekeken naar je energieniveau en je energiebehoefte. Welke manier van energie opbouwen en welke vorm van ontspanning past bij jou. Wanneer het passend is blijf je het in de toekomst ook in zetten. Valkuilen worden zichtbaar en nieuwe inzichten geven helderheid. Zodat jouw inner focus kan gaan stralen.