Loslaten

Loslaten

Vaak wordt dit is als advies gegeven door je omgeving als je ergens mee zit. Voor anderen is dat makkelijk, omdat het onderwerp ze niet persoonlijk raakt. Maar wat doe je als je jezelf continu druk maakt over hetzelfde? Je hoofd blijft maar malen. Loslaten kan op veel verschillende manieren, maar hieronder een voorbeeld uit onze praktijk.

Cliënte hoorde elke “negatieve” opmerking die werd gemaakt richting haar. Een week lang heeft ze al deze opmerkingen opgeschreven in een kladblokje. Hierdoor werd de spanning eigenlijk alleen hoger, omdat het nog zichtbaarder was voor haar. Tijdens de begeleiding hebben we de opmerkingen onder de loep genomen, sommige letterlijk uitgebeeld, waardoor bleek dat er veel geplaatste opmerkingen helemaal niet voor haar bedoeld waren en veel waren eigenlijk best positief. Van de twee pagina’s bleken er maar drie opmerkingen die een beetje negatief waren, dat zorgde al voor lucht. De drie overgebleven opmerkingen; De eerste was van haar dochtertje die had gezegd dat ze haar niet meer lief vond. Dit was nadat ze had gezegd dat ze geen snoepje meer mocht net voor het eten. De tweede was van een collega die haar er aan herinnerde dat ze een rapport nog niet had ingeleverd en de derde was van haar man die mopperde dat het eten niet lekker was.

Deze drie opmerkingen hebben we ook verder uitgezocht. Ze begreep wel dat haar dochtertje haar op dat moment niet meer zo lief vond, maar die avond hebben ze weer samen heerlijk geknuffeld. Eigenlijk was het dus niet waar, maar meer een reactie van haar dochtertje die boos was dat ze geen snoepje mocht. De opmerking van haar collega begreep ze nu wel, want ze was het gewoon vergeten en nu kon haar collega niet verder. Maar haar collega had de rest van de dag weer gewoon met haar gepraat, dus ook dit kon ze los laten. En dan nog de derde, ze moet er nu zelf om lachen, want het eten was die avond ook niet lekker. Ze hadden samen die middag een nieuw recept gemaakt en het was op niets uitgedraaid. Haar man mopperde dus ook op zichzelf en ook dit kon ze loslaten.

Dit is één manier van loslaten, maar er zijn er nog veel meer….