Rouw en verdriet

Over rouw en verdriet

Om voorbij je verdriet/verlies te komen, is het soms nodig om terug te kijken op je leven. Als er sprake is van gestapeld verlies, hoeft je laatste verlies/verdrietsituatie helemaal niet de grootste of de heftigste te zijn. Situaties zoals gepest zijn, net niet worden aangenomen, dragen hierin allemaal bij. Daardoor is het niet vreemd dat je intens wordt geraakt door het overlijden van een kennis van een goede vriend.

Hoe maak je dit weer dragelijk? Eerst is er aandacht voor je huidige verdriet en de situatie waar je op in zit. Dan verleggen we de focus naar de eerdere situaties, op het tempo wat bij jou past. Je gaat de situaties niet vergeten, maar een betere plek geven.

Er is ook sprake van rouw en verdriet bij levend verlies. Zoals na een scheiding, een heftige diagnose en ga zo maar door. Je rouwt dan om het verlies van je dromen, je toekomstvisie. Door anderen wordt dit vaak onderschat, waardoor je soms te lang rondloopt met dit verdriet en er letterlijk ziek van wordt. Het is belangrijk om ook deze verliezen te erkennen en een betere plek te geven.