Depressie

Over depressie

Je bent niet gelukkig, voelt je eenzaam en vaak niet begrepen. Een depressie sluipt langzaam je leven binnen, daardoor duurt het vaak ook voordat je jezelf bewust bent dat het niet goed gaat. Dit is eigenlijk de eerste fase van een depressie, waarin de bewustwording plaats vindt.

Na deze fase volgt de worstelfase, je worstelt met jezelf. Wat wil je nu? Wat ga je doen? Soms is er zelfs sprake van schaamte en ontstaat er het befaamde “masker”. Juist nu zou erover praten voor verlichting kunnen zorgen, je hoeft het niet alleen te doen. Het is daarom erg jammer dat de drempel vaak zo hoog is. Inner Focus biedt daarom via een wekelijks spreekuur extra ondersteuning. Je mag anoniem bellen en hoeft zeker geen zorgklant te zijn bij ons. Soms is even een luisterend oor genoeg. Wie weet durf je erna wel hulp te vragen. Dat hoeft natuurlijk niet bij ons, denk ook aan je partner, huisarts, vrienden en familie.

Fase 3 is het leven met een depressie. Je krijgt inzicht in je ziekte en gaat deze accepteren. Langzaam begint het zelfvertrouwen weer te groeien, je energie en je wilskracht nemen toe. In deze fase wordt ondersteuning het makkelijkst geaccepteerd. Soms red je het zelf om weer op te krabbelen en soms is het lastig om zelf de juiste handvaten te vinden. Hierin bieden we ondersteuning, samen kijken we wat passend is voor jou. Wat gaat er al goed en hoe kunnen we dat uitbouwen. Er komt weer rust.

De laatste fase is het leven na de depressie. Je hebt je levenslust en een juiste balans weer gevonden. Tijdens de begeleiding hebben we aandacht besteed aan angst voor terugkeer van de depressie, mocht dit van toepassing zijn. Hierdoor kan er weer met vertrouwen gekeken worden naar de toekomst.